Domowa inkubacja jaj
OD CZEGO ZACZĄĆ
Domowa inkubacja jaj staje się coraz bardziej popularna wśród hodowców. Domowa produkcja drobiu zapewnia zdrowe ekologiczne produkty oraz przynosi satysfakcję z przydomowego gospodarstwa. Przy niewielkim nakładzie można wyhodować pisklęta z własnych jaj lub z jaj ze sprawdzonego źródła. Pierwszym krokiem do inkubacji jest zakup inkubatora. Na rynku dostępne są inkubatory do hobbystycznej domowej inkubacji w przystępnych cenach.
WYBÓR INKUBATORA
Na stronie sklepu dostępne są różne rodzaje inkubatorów, różniące się rodzajem wyposażenia ułatwiającym proces inkubacji:
- zawierające tacę do półautomatycznego obrotu jaj, na 41 lub 56 sztuk jaj kurzych, dzięki której za pomocą jednego ruchu ręką obraca się wszystkie jaja/ lub bez tacy - wówczas układa się jaja luzem na siatce i każde jajko obraca ręcznie / oraz inkubatory automatycznie obracające jaja,
- z wyświetlaczem temperatury/ lub bez wyświetlacza,
- z wyświetlaczem wilgotności/ lub bez wyświetlacza wilgotności,
- wyposażony w zewnętrzny zbiornik do uzupełniania wody /lub takie, których uzupełnianie wody odbywa się bezpośrednio do kanalików inkubatora.
W przypadku inkubatorów bez wyświetlacza temperatury lub/i wilgotności należy zaopatrzyć się w termometr i higrometr w celu kontroli prawidłowych parametrów inkubacji. W ofercie dostępne są również tace do inkubacji jaj np. bażancich i przepiórczych.
Inkubator zawierający wyświetlacz temperatury, wilgotności, z tacą do półautomatycznego obrotu jaj oraz ze zbiornikiem zewnętrznym do nalewania wody - będzie najbardziej wygodnym inkubatorem do domowej inkubacji, tj. IBATOR HOME.
PRZYGOTOWANIE JAJ
Najlepiej zaopatrzyć się w jaja z własnej produkcji albo od sprawdzonego dostawcy lub z zarejestrowanych ferm czy też wylęgarni aby uniknąć wad genetycznych i zakażeń chorobowych. Jaj nie należy myć przed inkubacją. Zaleca się dezynfekować jaja aby były wolne od wirusów i bakterii by nie przenosić chorób na pisklęta. W tym celu możemy zastosować preparat Virkon o szerokim zakresie działania bakteriobójczym, wirusobójczym i grzybobójczym, rozpylając roztwór za pomocą opryskiwacza ręcznego. W celu wyeliminowania czynników chorobotwórczych zaleca się dezynfekcję inkubatora oraz pomieszczenia w którym będzie usytuowany inkubator.
Świeże jaja można zbierać przez okres 7 dni i magazynować w temperaturze 10-15 stopni C zachowując wysoką wilgotność na poziomie 75-80%. Do inkubatora należy wkładać jaja nie uszkodzone, średniej wielkości, wydłużone i z jednym żółtkiem.
ROZPOCZĘCIE INKUBACJI
Na kilkanaście godzin przed włożeniem jaj, należy włączyć inkubator i sprawdzić poprawność jego działania. Ułożyć jaja na tacy - ostrym końcem jaja w dół. Jaja kurze należy obracać minimum 2 razy dziennie (np. rano w prawo, wieczorem w lewą stronę) przez 18 dni, następnie wyjąć jaja z tacy i przełożyć na dno inkubatora i przez kolejne 3 dni klucia - nie obracać jaj.
TEMPERATURA I WILGOTNOŚĆ
Bardzo ważnym elementem prawidłowej inkubacji jest zachowanie odpowiedniej wilgotności, temperatury i wentylacji. Czynniki te mają ogromny wpływ na ilość i jakość piskląt.
Inkubatory mają fabrycznie zaprogramowaną temperaturę 37,7 stopni C która jest dedykowana do inkubacji jaj wielkości kurzych, kaczych, bażancich czy też przepiórczych. Jeżeli planujemy inkubować jaja dużych wielkości jak indycze, gęsie, pawie a także gołębie, najlepiej zaopatrzyć się w inkubator z pilotem, którym można będzie obniżyć temperaturę do 37,2 stopnia C.
Inkubatory wyposażone są w 2 kanaliki do napełniania wodą. Jeden kanalik uzupełniamy lekko ciepłą wodą w I fazie, natomiast obydwa kanaliki uzupełniamy wodą w II fazie, tj ostatnie 3 dni klucia aby podwyższyć wilgotność do 55-60%. Za niska lub za wysoka wilgotność spowoduje obumarcie embrionów i zmniejszenie wydajności lęgów.
W instrukcji dołączonej do inkubatora znajduje się tabela dotycząca odpowiednicj parametrów Jaja kurze: temperatura 37,7 - 38,1 stopnia C, wilgotność od 1 do 18 doby (I faza) 55-60% 19-21 doba (II faza- klucie) 70%
PRZEŚWIETLANIE JAJ
Po 7 dniach inkubacji zaleca się prześwietlić jaja owoskopem, w celu wyeliminowania nie zalężonych jaj. Jaja należy prześwietlać spokojnie i delikatnie aby nie urwać zakończeń nerwowych (nie należy potrząsać jajkami). Prześwietlanie powinno przebiegać sprawnie aby uniknąć spadku temperatury (1 jajko ok 2 minuty).
Jeżeli nie widać siateczki czerwonych żyłek znaczy że jajko nie zostało zapłodnione i należy je usunąć z inkubatora, aby zepsute jajko nie wydzielało gazów szkodzących pozostałym jajkom. W 14 dniu inkubacji zaleca się powtórzyć prześwietlanie jaj i usunąć jajka, w których obumarły zarodki (niekiedy przez wady genetyczne).
Następnie w 18 dniu inkubacji należy prześwietlić jaja i odłożyć jaja bez zarodka. Na tym etapie będzie widoczne ruszające się pisklęta oraz połączenia nerwowe na skorupce. Jaja z ciemną krwistą plamą należy odłożyć
KLUCIE PISKLĄT
W 18 dniu inkubacji należy wyjąć jaja z tacy do półautomatycznego obrotu i po prześwietleniu ułożyć jaja w pozycji leżącej w na siatce inkubatora. Od tego momentu jaj nie obraca się. Od 19 do 21 doby następuje klucie piskląt. Skuteczna inkubacja powinna wynosić około 70%. Po około 1 dniu od wyklucia, gdy pisklę wyschnie i będzie miało puszyste opierzenie - można je przełożyć do odchowalnika z promiennikiem. W początkowych dniach można podawać gotowane, rozdrobnione żółtka jajek, paszę dla piskląt od "0" do 2 miesięcy oraz zapewnić stały dostęp do wody w poidle.
PRZYGOTOWANIE JAJ
Najlepiej zaopatrzyć się w jaja z własnej produkcji albo od sprawdzonego dostawcy lub z zarejestrowanych ferm czy też wylęgarni aby uniknąć wad genetycznych i zakażeń chorobowych. Jaj nie należy myć przed inkubacją. Zaleca się dezynfekować jaja aby były wolne od wirusów i bakterii by nie przenosić chorób na pisklęta. W tym celu możemy zastosować preparat Virkon o szerokim zakresie działania bakteriobójczym, wirusobójczym i grzybobójczym, rozpylając roztwór za pomocą opryskiwacza ręcznego. W celu wyeliminowania czynników chorobotwórczych zaleca się dezynfekcję inkubatora oraz pomieszczenia w którym będzie usytuowany inkubator.
Świeże jaja można zbierać przez okres 7 dni i magazynować w temperaturze 10-15 stopni C zachowując wysoką wilgotność na poziomie 75-80%. Do inkubatora należy wkładać jaja nie uszkodzone, średniej wielkości, wydłużone i z jednym żółtkiem.
ROZPOCZĘCIE INKUBACJI
Na kilkanaście godzin przed włożeniem jaj, należy włączyć inkubator i sprawdzić poprawność jego działania. Ułożyć jaja na tacy - ostrym końcem jaja w dół. Jaja kurze należy obracać minimum 2 razy dziennie (np. rano w prawo, wieczorem w lewą stronę) przez 18 dni, następnie wyjąć jaja z tacy i przełożyć na dno inkubatora i przez kolejne 3 dni klucia - nie obracać jaj.
TEMPERATURA I WILGOTNOŚĆ
Bardzo ważnym elementem prawidłowej inkubacji jest zachowanie odpowiedniej wilgotności, temperatury i wentylacji. Czynniki te mają ogromny wpływ na ilość i jakość piskląt.
Inkubatory mają fabrycznie zaprogramowaną temperaturę 37,7 stopni C która jest dedykowana do inkubacji jaj wielkości kurzych, kaczych, bażancich czy też przepiórczych. Jeżeli planujemy inkubować jaja dużych wielkości jak indycze, gęsie, pawie a także gołębie, najlepiej zaopatrzyć się w inkubator z pilotem, którym można będzie obniżyć temperaturę do 37,2 stopnia C.
Inkubatory wyposażone są w 2 kanaliki do napełniania wodą. Jeden kanalik uzupełniamy lekko ciepłą wodą w I fazie, natomiast obydwa kanaliki uzupełniamy wodą w II fazie, tj ostatnie 3 dni klucia aby podwyższyć wilgotność do 55-60%. Za niska lub za wysoka wilgotność spowoduje obumarcie embrionów i zmniejszenie wydajności lęgów.
W instrukcji dołączonej do inkubatora znajduje się tabela dotycząca odpowiednicj parametrów Jaja kurze: temperatura 37,7 - 38,1 stopnia C, wilgotność od 1 do 18 doby (I faza) 55-60% 19-21 doba (II faza- klucie) 70%
PRZEŚWIETLANIE JAJ
Po 7 dniach inkubacji zaleca się prześwietlić jaja owoskopem, w celu wyeliminowania nie zalężonych jaj. Jaja należy prześwietlać spokojnie i delikatnie aby nie urwać zakończeń nerwowych (nie należy potrząsać jajkami). Prześwietlanie powinno przebiegać sprawnie aby uniknąć spadku temperatury (1 jajko ok 2 minuty).
Jeżeli nie widać siateczki czerwonych żyłek znaczy że jajko nie zostało zapłodnione i należy je usunąć z inkubatora, aby zepsute jajko nie wydzielało gazów szkodzących pozostałym jajkom. W 14 dniu inkubacji zaleca się powtórzyć prześwietlanie jaj i usunąć jajka, w których obumarły zarodki (niekiedy przez wady genetyczne).
Następnie w 18 dniu inkubacji należy prześwietlić jaja i odłożyć jaja bez zarodka. Na tym etapie będzie widoczne ruszające się pisklęta oraz połączenia nerwowe na skorupce. Jaja z ciemną krwistą plamą należy odłożyć
KLUCIE PISKLĄT
W 18 dniu inkubacji należy wyjąć jaja z tacy do półautomatycznego obrotu i po prześwietleniu ułożyć jaja w pozycji leżącej w na siatce inkubatora. Od tego momentu jaj nie obraca się. Od 19 do 21 doby następuje klucie piskląt. Skuteczna inkubacja powinna wynosić około 70%. Po około 1 dniu od wyklucia, gdy pisklę wyschnie i będzie miało puszyste opierzenie - można je przełożyć do odchowalnika z promiennikiem. W początkowych dniach można podawać gotowane, rozdrobnione żółtka jajek, paszę dla piskląt od "0" do 2 miesięcy oraz zapewnić stały dostęp do wody w poidle.
TEMPERATURA I WILGOTNOŚĆ
Bardzo ważnym elementem prawidłowej inkubacji jest zachowanie odpowiedniej wilgotności, temperatury i wentylacji. Czynniki te mają ogromny wpływ na ilość i jakość piskląt.
Inkubatory mają fabrycznie zaprogramowaną temperaturę 37,7 stopni C która jest dedykowana do inkubacji jaj wielkości kurzych, kaczych, bażancich czy też przepiórczych. Jeżeli planujemy inkubować jaja dużych wielkości jak indycze, gęsie, pawie a także gołębie, najlepiej zaopatrzyć się w inkubator z pilotem, którym można będzie obniżyć temperaturę do 37,2 stopnia C.
Inkubatory wyposażone są w 2 kanaliki do napełniania wodą. Jeden kanalik uzupełniamy lekko ciepłą wodą w I fazie, natomiast obydwa kanaliki uzupełniamy wodą w II fazie, tj ostatnie 3 dni klucia aby podwyższyć wilgotność do 55-60%. Za niska lub za wysoka wilgotność spowoduje obumarcie embrionów i zmniejszenie wydajności lęgów.
W instrukcji dołączonej do inkubatora znajduje się tabela dotycząca odpowiednicj parametrów Jaja kurze: temperatura 37,7 - 38,1 stopnia C, wilgotność od 1 do 18 doby (I faza) 55-60% 19-21 doba (II faza- klucie) 70%
PRZEŚWIETLANIE JAJ
Po 7 dniach inkubacji zaleca się prześwietlić jaja owoskopem, w celu wyeliminowania nie zalężonych jaj. Jaja należy prześwietlać spokojnie i delikatnie aby nie urwać zakończeń nerwowych (nie należy potrząsać jajkami). Prześwietlanie powinno przebiegać sprawnie aby uniknąć spadku temperatury (1 jajko ok 2 minuty).
Jeżeli nie widać siateczki czerwonych żyłek znaczy że jajko nie zostało zapłodnione i należy je usunąć z inkubatora, aby zepsute jajko nie wydzielało gazów szkodzących pozostałym jajkom. W 14 dniu inkubacji zaleca się powtórzyć prześwietlanie jaj i usunąć jajka, w których obumarły zarodki (niekiedy przez wady genetyczne).
Następnie w 18 dniu inkubacji należy prześwietlić jaja i odłożyć jaja bez zarodka. Na tym etapie będzie widoczne ruszające się pisklęta oraz połączenia nerwowe na skorupce. Jaja z ciemną krwistą plamą należy odłożyć
KLUCIE PISKLĄT
W 18 dniu inkubacji należy wyjąć jaja z tacy do półautomatycznego obrotu i po prześwietleniu ułożyć jaja w pozycji leżącej w na siatce inkubatora. Od tego momentu jaj nie obraca się. Od 19 do 21 doby następuje klucie piskląt. Skuteczna inkubacja powinna wynosić około 70%. Po około 1 dniu od wyklucia, gdy pisklę wyschnie i będzie miało puszyste opierzenie - można je przełożyć do odchowalnika z promiennikiem. W początkowych dniach można podawać gotowane, rozdrobnione żółtka jajek, paszę dla piskląt od "0" do 2 miesięcy oraz zapewnić stały dostęp do wody w poidle.
KLUCIE PISKLĄT W 18 dniu inkubacji należy wyjąć jaja z tacy do półautomatycznego obrotu i po prześwietleniu ułożyć jaja w pozycji leżącej w na siatce inkubatora. Od tego momentu jaj nie obraca się. Od 19 do 21 doby następuje klucie piskląt. Skuteczna inkubacja powinna wynosić około 70%. Po około 1 dniu od wyklucia, gdy pisklę wyschnie i będzie miało puszyste opierzenie - można je przełożyć do odchowalnika z promiennikiem. W początkowych dniach można podawać gotowane, rozdrobnione żółtka jajek, paszę dla piskląt od "0" do 2 miesięcy oraz zapewnić stały dostęp do wody w poidle.
Poprzedni rozdział
Montaż pastucha na kuny
Montaż pastucha na kuny
Napisz swój komentarz do tego artykułu*:
Postaraj się pisać pełnymi zdaniami. Ułatwi to czytanie twojego komentarza innym użytkownikom. Przeczytaj regulamin umieszczania opinii.
Autor:
Podaj wynik dodawania*: 4+4= (wynik wpisz cyfrą) ?
Koszyk
Koszyk jest pusty
Poradnik
- Poradniki (5)
- Normy prawne korzystania z pułapek żywołownych
- Siatki zgrzewane
- Problem z kunami (2)
- Elektryczne ogrodzenia dla psów
- Wyposażenie Stajni (3)
- Ogrodzenia elektryczne (7)
- Automatyczne systemy pojenia (6)
- Siatki i sita tkane
- Skrzynki i kosze do transportu drobiu
- Mielenie zboża na mąkę lub paszę
- Nowy budynek inwentarski - Odchowalnia Bażantów
- Wloty powietrza Fermo-Air
- System wentylacyjny w budynkach inwentarskich
- System zraszania kurników i chlewni
- Kompleksowe wyposażenie ferm drobiu
- Sucha dezynfekcja w budynkach inwentarskich
- Jak chronić się przed ASF?
- ASF Afrykański Pomór Świń
- Deratyzacja w budynkach inwentarskich
- Dezynsekcja w budynkach inwentarskich
- Poidła automatyczne z zasobnikiem dla drobiu
- Montaż pastucha na kuny
- Domowa inkubacja jaj

Cena brutto:43,50zł
Realizacja 1-3 dni 


Cena brutto:43,50zł
Towar dostępny: 


Cena brutto:43,50zł
Towar dostępny: 
