hodowla i uprawa
FERMO
Poradnik
Domowa inkubacja jaj

Domowa inkubacja jaj

OD CZEGO ZACZĄĆ

Domowa inkubacja jaj staje się coraz bardziej popularna wśród hodowców. Domowa produkcja drobiu zapewnia zdrowe ekologiczne produkty oraz przynosi satysfakcję z przydomowego gospodarstwa. Przy niewielkim nakładzie można wyhodować pisklęta z własnych jaj lub z jaj ze sprawdzonego źródła. Pierwszym krokiem do inkubacji jest zakup inkubatora. Na rynku dostępne są inkubatory do hobbystycznej domowej inkubacji w przystępnych cenach.

WYBÓR INKUBATORA

Na stronie sklepu dostępne są różne rodzaje inkubatorów, różniące się rodzajem wyposażenia ułatwiającym proces inkubacji: - zawierające tacę do półautomatycznego obrotu jaj, na 41 lub 56 sztuk jaj kurzych, dzięki której za pomocą jednego ruchu ręką obraca się wszystkie jaja/ lub bez tacy - wówczas układa się jaja luzem na siatce i każde jajko obraca ręcznie / oraz inkubatory automatycznie obracające jaja, - z wyświetlaczem temperatury/ lub bez wyświetlacza, - z wyświetlaczem wilgotności/ lub bez wyświetlacza wilgotności, - wyposażony w zewnętrzny zbiornik do uzupełniania wody /lub takie, których uzupełnianie wody odbywa się bezpośrednio do kanalików inkubatora. W przypadku inkubatorów bez wyświetlacza temperatury lub/i wilgotności należy zaopatrzyć się w termometr i higrometr w celu kontroli prawidłowych parametrów inkubacji. W ofercie dostępne są również tace do inkubacji jaj np. bażancich i przepiórczych. Inkubator zawierający wyświetlacz temperatury, wilgotności, z tacą do półautomatycznego obrotu jaj oraz ze zbiornikiem zewnętrznym do nalewania wody - będzie najbardziej wygodnym inkubatorem do domowej inkubacji, tj. IBATOR HOME.

PRZYGOTOWANIE JAJ

Najlepiej zaopatrzyć się w jaja z własnej produkcji albo od sprawdzonego dostawcy lub z zarejestrowanych ferm czy też wylęgarni aby uniknąć wad genetycznych i zakażeń chorobowych. Jaj nie należy myć przed inkubacją. Zaleca się dezynfekować jaja aby były wolne od wirusów i bakterii by nie przenosić chorób na pisklęta. W tym celu możemy zastosować preparat Virkon o szerokim zakresie działania bakteriobójczym, wirusobójczym i grzybobójczym, rozpylając roztwór za pomocą opryskiwacza ręcznego. W celu wyeliminowania czynników chorobotwórczych zaleca się dezynfekcję inkubatora oraz pomieszczenia w którym będzie usytuowany inkubator. Świeże jaja można zbierać przez okres 7 dni i magazynować w temperaturze 10-15 stopni C zachowując wysoką wilgotność na poziomie 75-80%. Do inkubatora należy wkładać jaja nie uszkodzone, średniej wielkości, wydłużone i z jednym żółtkiem.

ROZPOCZĘCIE INKUBACJI

Na kilkanaście godzin przed włożeniem jaj, należy włączyć inkubator i sprawdzić poprawność jego działania. Ułożyć jaja na tacy - ostrym końcem jaja w dół. Jaja kurze należy obracać minimum 2 razy dziennie (np. rano w prawo, wieczorem w lewą stronę) przez 18 dni, następnie wyjąć jaja z tacy i przełożyć na dno inkubatora i przez kolejne 3 dni klucia - nie obracać jaj.

TEMPERATURA I WILGOTNOŚĆ

Bardzo ważnym elementem prawidłowej inkubacji jest zachowanie odpowiedniej wilgotności, temperatury i wentylacji. Czynniki te mają ogromny wpływ na ilość i jakość piskląt. Inkubatory mają fabrycznie zaprogramowaną temperaturę 37,7 stopni C która jest dedykowana do inkubacji jaj wielkości kurzych, kaczych, bażancich czy też przepiórczych. Jeżeli planujemy inkubować jaja dużych wielkości jak indycze, gęsie, pawie a także gołębie, najlepiej zaopatrzyć się w inkubator z pilotem, którym można będzie obniżyć temperaturę do 37,2 stopnia C. Inkubatory wyposażone są w 2 kanaliki do napełniania wodą. Jeden kanalik uzupełniamy lekko ciepłą wodą w I fazie, natomiast obydwa kanaliki uzupełniamy wodą w II fazie, tj ostatnie 3 dni klucia aby podwyższyć wilgotność do 55-60%. Za niska lub za wysoka wilgotność spowoduje obumarcie embrionów i zmniejszenie wydajności lęgów. W instrukcji dołączonej do inkubatora znajduje się tabela dotycząca odpowiednicj parametrów Jaja kurze: temperatura 37,7 - 38,1 stopnia C, wilgotność od 1 do 18 doby (I faza) 55-60% 19-21 doba (II faza- klucie) 70%

PRZEŚWIETLANIE JAJ

Po 7 dniach inkubacji zaleca się prześwietlić jaja owoskopem, w celu wyeliminowania nie zalężonych jaj. Jaja należy prześwietlać spokojnie i delikatnie aby nie urwać zakończeń nerwowych (nie należy potrząsać jajkami). Prześwietlanie powinno przebiegać sprawnie aby uniknąć spadku temperatury (1 jajko ok 2 minuty). Jeżeli nie widać siateczki czerwonych żyłek znaczy że jajko nie zostało zapłodnione i należy je usunąć z inkubatora, aby zepsute jajko nie wydzielało gazów szkodzących pozostałym jajkom. W 14 dniu inkubacji zaleca się powtórzyć prześwietlanie jaj i usunąć jajka, w których obumarły zarodki (niekiedy przez wady genetyczne). Następnie w 18 dniu inkubacji należy prześwietlić jaja i odłożyć jaja bez zarodka. Na tym etapie będzie widoczne ruszające się pisklęta oraz połączenia nerwowe na skorupce. Jaja z ciemną krwistą plamą należy odłożyć

KLUCIE PISKLĄT

W 18 dniu inkubacji należy wyjąć jaja z tacy do półautomatycznego obrotu i po prześwietleniu ułożyć jaja w pozycji leżącej w na siatce inkubatora. Od tego momentu jaj nie obraca się. Od 19 do 21 doby następuje klucie piskląt. Skuteczna inkubacja powinna wynosić około 70%. Po około 1 dniu od wyklucia, gdy pisklę wyschnie i będzie miało puszyste opierzenie - można je przełożyć do odchowalnika z promiennikiem. W początkowych dniach można podawać gotowane, rozdrobnione żółtka jajek, paszę dla piskląt od "0" do 2 miesięcy oraz zapewnić stały dostęp do wody w poidle.

Poprzedni rozdział
Montaż pastucha na kuny
  • Dodaj komentarz
  • Poleć znajomemu
  • Napisz swój komentarz do tego artykułu*:
    Postaraj się pisać pełnymi zdaniami. Ułatwi to czytanie twojego komentarza innym użytkownikom. Przeczytaj regulamin umieszczania opinii.
    Autor:
    Podaj wynik dodawania*: 4+4= (wynik wpisz cyfrą) ?