hodowla i uprawa
FERMO
Poradnik
Mielenie zboża na mąkę lub paszę

Mielenie zboża na mąkę lub paszę



Nie ma lepszej rzeczy niż spróbowanie chleba z własnoręcznie zmielonej mąki!



Mąka
W dobie konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku każdy naturalny i ekologiczny produkt staje się niezwykle konkurencyjny, a zapotrzebowanie na takie wyroby stale rośnie. Wiele osób coraz bardziej docenia możliwość produkcji żywności na własną rękę. Nie dotyczy to już jedynie warzyw czy owoców, ale także innych artykułów, m.in. mąki. Aby produkować mąkę na własne potrzeby najlepszym sposobem jest zakupienie specjalnego młynka do zboża. Młynki do mielenia stanowią doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, które cenią sobie produkty najwyższej jakości, gdyż w stosunkowo szybki i oszczędny sposób pozwalają uzyskać czysty produkt, bez jakichkolwiek domieszek.

Dobór i mielenie ziaren jest kluczowym procesem. Sposób, w jaki uzyskuje się mąkę bezpośrednio wpływa na przyszły smak wypieczonych ciast, bułek chleba oraz innych wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Własnoręcznie zmielona i przygotowana mąka daje gwarancję doskonałej jakości oraz pewność, że wyrób będzie zdrowy i ekologiczny. Co więcej radość z wypieczonego chleba z samodzielnie przygotowanej mąki jest ogromna. Dodatkowym atutem jest fakt, że trzeba już będzie zaopatrywać się w żywność przetworzoną. Własny śrutownik do zboża pozwala uzyskać wysokiej jakości mąkę, a świeżo zmielone ziarna umożliwiają wykonanie posiłku według własnego uznania.

Młynki do zboża, oprócz wyrabiania domowej mąki, coraz częściej wykorzystywane są również do produkcji własnej paszy dla zwierząt hodowlanych: koni, trzody chlewnej, bydła, bażantów, gołębi, gryzoni, itd. Dzięki młynkom w szybki sposób można uzyskać gotową mieszankę zbożową, co pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze.

Ziarna

Za pomocą młynka do zboża można zmielić różnego rodzaju zboża, np. kukurydzę, owiec, jęczmień, pszenicę, a także groch, fasolę, bób, itd. Co więcej młynki doskonale sprawdzają się również do rozdrabniania/siekania ziół - oczywiście muszą być one najpierw ususzone, a także słomy.


Młynek do mielenia zboża
Prosta konstrukcja i obsługa młynków pozwala szybko zmielić dużą ilość zbóż. Młynki do mielenia najczęściej wyposażone są już w specjalne sita do mielenia zboża. Sita, ze względu na różną średnicę otworów, nawet 1 mm, pozwalają na zmielenie ziaren w różnym stopniu, choć tak naprawdę odpowiedni poziom zmielenia uzyskać można zarówno korzystając z sita o mniejszej jak i większej średnicy otworu - wydłuża się jedynie czas mielenia. Istotne jest, że do uzyskania mąki najwyższej jakości najlepiej jest zastosować sito w rozmiarze fi 1 mm. Popularne młynki do rozdrabniania ziaren wyposażone są w różnego typu praktyczne funkcje ułatwiające i usprawniające użytkowanie. Jednym z takich udogodnień jest system zabezpieczeń, który natychmiastowo powoduje odłączenie urządzenia od zasilania w momencie uchylenia drzwiczek bądź na wypadek usunięcia sita. Dodatkowo bezpieczeństwo zapewnia również specjalny czujnik, który chroni młynek przed przegrzaniem.

Srutownik
Różnorodność modeli śrutowników do zboża pozwala na wybranie wariantu dla siebie najkorzystniejszego. Jeśli młynek potrzebny jest do mielenia niewielkich ilości zbóż wystarczający będzie taki o małej mocy (ok. 160W lub 580W). W momencie, gdy zależy nam, aby uzyskać szybko dużą ilość zbóż dobrze jest wybrać śrutownik o mocy 750W i powyżej.

Uwaga! Ważne jest odpowiednie wyselekcjonowanie ziaren, które powinny być całkowicie suche, czyste i pozbawione źdźbeł.

  • Dodaj komentarz
  • Poleć znajomemu
  • Napisz swój komentarz do tego artykułu*:
    Postaraj się pisać pełnymi zdaniami. Ułatwi to czytanie twojego komentarza innym użytkownikom. Przeczytaj regulamin umieszczania opinii.
    Autor:
    Podaj wynik dodawania*: 5+5= (wynik wpisz cyfrą) ?